Agroturystyka
– to rodzinne klimaty i wrażenie pobytu "u swoich".
"Kręć z nami swojskie kiełbasy"
Uwielbiam smaczne i pachnące prawdziwym dymem kiełbasy, szyneczki, pasztety, kaszanki i inne specjały.
Potrafię sam je zrobić w warunkach domowych.
Moja pasja to moje życie.
Dawniej pracowałem w zakładach mięsnych a teraz służę pomocą w rozwiązywaniu problemów, których nie brakuje w masarniach.
Potrafię układać receptury całkowicie nowe ale bardzo lubię wracać do wypróbowanych starych metod domowego wytwarzania wyrobów mięsnych.
Moim marzeniem zawsze było przekazać swoją wiedzę innym równie zwariowanym jak ja zapaleńcom uwielbiającym zapach świeżych wędlin domowych.
Ten kto nie próbował jeszcze gorącej pachnącej aromatycznym dymem kiełbaski prosto wędzarni nie wie co to jest prawdziwy smak dawnych wyrobów.
Myślę, że moje marzenia się spełniły. Pomieszczenie, w którym teraz „kręcę” swojskie kiełbasy jest tak przygotowane, że umożliwia ręcznie wykonanie każdego wyrobu mięsnego. Kiełbasy i wędzonki wędzę w wędzarce przykominkowej na tarasie lub w przenośnym urządzeniu wędzarko – grillu albo w dużej wędzarni wózkowej.
Miałem zaszczyt gościć u siebie także
Pana profesora Włodzimierza Dolatę
z Akademii Rolniczej w Poznaniu
znanego i uznanego specjalistę „mięsiarza”.
znanego i uznanego specjalistę „mięsiarza”.
Pan Profesor z uznaniem oglądał moje urządzenia do nadziewania, mielenia i wędzenia.
Wypoczynek w naszej Kamratówce nie musi być związany z uczestniczeniem w powstawianiu wędlin domowych.
Z zainteresowanymi Gośćmi (oczywiście bezpłatnie) gotów jestem porozmawiać i doradzić w sprawach związanych z domowym wytwarzaniem swojskich wyrobów.
Leszek Szymczak
powrót - Atrakcje Kamratówki