Beskidy
- to żywy folklor oraz miejscowe zwyczaje
a także agroturystyka oferująca komfortowe noclegi,
smaczne wyżywienie za naprawdę przystępną cenę.
źródło: www.tradycyjniepiekne.pl
Okolice Brennej
Chata chlebowa - Górki Małe
Odległość od Kamratówki ok. 21,7 km
autem ok. 25min.
pieszo ok. 5,5 godziny
zobacz mapę dojazdu kliknij [TUTAJ]
GPS 49°45'28.72"N, 18°51'57.15"E
autem ok. 25min.
pieszo ok. 5,5 godziny
zobacz mapę dojazdu kliknij [TUTAJ]
GPS 49°45'28.72"N, 18°51'57.15"E
Chlebowa Chata państwa Dudysów powstała w 2005 roku.
Inicjatywa jej stworzenia zrodziła się z chęci pokazania życia dawnej, polskiej wsi. W adaptowanej do tych celów drewnianej chałupie, zaaranżowano tradycyjnie wyposażone wnętrze, w którym centralne miejsce zajmuje piec.
Gospodyni piecze w nim chleb z żytniej mąki – na zakwasie oraz podpłomyki, które są największą atrakcją dla dzieci.
Czas oczekiwania na posiłek, (pajda chleba ze swojskim masłem, smalcem lub miodem – do wyboru oraz zbożowa kawa) można wypełnić w obejściu, gdzie gospodarze zgromadzili różne, tradycyjne sprzęty.
Są tu: maszyny wykorzystywane przy uprawie i obróbce ziarna (prezentowane w cyklu: Od ziarenka do bochenka), narzędzia do wyrobu masła i twarogu oraz miodu.
Przed chatą można zobaczyć kilka uli, a dla zainteresowanych gospodarz pokaże sprzęt pszczelarski i opowie kilka ciekawostek z życia pszczół.
W Chlebowej Chacie można spróbować własnych sił w młóceniu cepami, mieleniu na żarnach, odsiewaniu mąki, formowaniu i wypiekaniu podpłomyków oraz ubijaniu masła i wyrabianiu twarogu.
Chlebową Chatę można odwiedzać codziennie, jednak prezentacje należy uzgadniać telefonicznie lub pocztą elektroniczną.
Prezentacje:
ok. 1 godz. - zapoznanie z podstawowymi zbożami i ich zastosowaniem, oglądanie maszyn dawniej wykorzystywanych przy uprawie i obróbce ziarna (od ziarenka do bochenka), omawianie procesu powstawania masła i twarogu oraz sprzętów do tego wykorzystywanych , omawianie pozyskiwania miodu, pokaz sprzętu pasiecznego i ciekawostki z życia pszczół
ok. 2 godz - próby młócenia cepami, mielenie zboża na żarnach, osiewanie mąki, formowanie oraz wypiek podpłomyków, degustacja podpłomyków z: masłem, miodem lub smalcem, kawa zbożowa z mlekiem
ok. 3 godz - oddzielanie śmietany od mleka, ubijanie masła, produkcja twarogu, degustacja wytworzonych produktów
Jadwiga i Marian Dudysowie - Górki Małe
ul. Breńska 113 tel. +48 33 8539630; e-mail: pytania@chlebowachata.pl
rezerwacja@chlebowachata.pl www.chlebowachata.pl
kliknij na worek i ... zobacz najnowsze atrakcje regionu: ciekawe niezwykłe i warte zwiedzenia |