Beskidy
- to żywy folklor oraz miejscowe zwyczaje
a także agroturystyka oferująca komfortowe noclegi,
smaczne wyżywienie za naprawdę przystępną cenę.
Koniaków
Kolyba na Szańcach
Odległość od Kamratówki ok. 19 km
autem ok. 18 min.
pieszo ok. 4,5 godziny
autem ok. 18 min.
pieszo ok. 4,5 godziny
Prawdopodobnie w XIV - XV w. na terenie Beskidu Śląskiego pojawiła się ludność pochodzenia wołoskiego, określana mianem „Wołochów".
Byli to pasterze owiec i bydła, którzy wędrowali łukiem Karpat.
Wołosi dokonali ważnego przeobrażenia w życiu gospodarczym wsi podbeskidzkich. Wołosi wprowadzili gospodarstwa pasterskie ze szczególną formą, sałasznictwa górskiego.
W okresie lat 70 i 80 - tych wyraźnie zmalało zainteresowanie mięsem owczym a duży modny import skór z Turcji - spowodował brak zainteresowania hodowlą i wypasem owiec w Beskidzie Śląskim.
Moda na błamy tureckie minęła a nasi rodacy często wyjeżdżający na wczasy do krajów południowych przekonali się,
że mięso z jagniąt dobrze przyprawione jest wyśmienite.
Dlatego też górale z Beskidu Śląskiego w w Koniakowie na stokach Ochodzitej rozpoczęli wypas owiec na zasadzie spółki sałaszniczej. Wróciła też tradycja wytwarzania wyśmienitych
serów regionalnych:
• Bundz - biały ser tzw. „ser klagany", pozyskiwany ze świeżego mleka owczego tradycyjną metodą.
• Bryndza - dojrzały biały ser, leżakowany, rozdrobniony, solony. Doskonały do chleba, ziemniaków, pierogów i innych potraw. Może być przechowywany w odpowiednich warunkach przez wiele miesięcy nie tracąc smaku.
• Sery wołoskie - inaczej „oscypki", „redykołki", „pucoki", „gołki" - żółte sery wyrabiane z bundzu, formowane w gorącej wodzie, moczone w solance, a następnie wędzone w kolibie na zimnym dymie.
a także napoju:
Żyntyca - inaczej tzw. „mulkę" lub „hórdę", pozyskiwanego z pozostałej po "klaganiu" serwatki.
Dla zainteresowanych górale mogą przygotować jagnięcinę i baraninę.
Wszystkie te specjały z mleka owiec wyrabiane są na miejscu. Można także oprócz tych serowych specjałów zakupić oryginalne upominki z gór: lnianą koszulę z haftowanym znaczkiem, obuszek (ciupagę) albo szeroki pas owczarski, skóry, wyroby z wełny można zakupić w sklepie góralskim:
43-474 Koniaków 33
Tel. 0 609 02 46 33, (033) 855 70 78
Sklep położony jest tuż obok bacówki,
w której Piotr Kohut - gazda z Koniakowa wyrabia owcze sery.
kliknij [TUTAJ] i zobacz film TVS - "Oscypek i Jagnięcina"
Bacówka czynna 8.00-20.00
codziennie w sezonie letnim od kwietnia do października.
Poza sezonem wizytę należy uzgodnić telefonicznie.
zobacz także Miyszani owiec na Ochodzitej