

Agroturystyka
- to nie tylko Wisła, noclegi, wyżywienie,
ale także możliwość poznania atrakcji
nieco odleglejszych zakątków Polski
a także naszych południowych sąsiadów.
Żywiec
Browar w Żywcu
autem ok. 48 min.
Tradycje piwowarskie Żywca sięgają czasów średniowiecza. W 1448 roku przywilej uprawy jęczmienia i warzenia piwa potwierdził książę oświęcimski Przemysław.
Na wzór prawa niemieckiego nadał on Żywcowi prawo do tak zwanej mili ochronnej.
Oznaczało to, że dla ochrony mieszczan żywieckich nie wolno było prowadzić piwnego interesu w obrębie jednej mili od miasta.
W późniejszych czasach złamanie tego zakazu groziło konfiskatą takiegoż piwa "na Zamek".
Browar Żywiec został założony przez arcyksięcia Albrechta Fryderyka Habsburga (1817-1895), w połowie XIX wieku.
Zakład zbudowano od podstaw w podżywieckiej wiosce na gruncie zwanym Pawlusie. Rok 1856, w którym dokonano rejestracji przedsiębiorstwa, uważany jest za początek działalności browaru, wtedy też uwarzono i sprzedano pierwsze hektolitry znakomitego piwa.
Pod koniec XIX wieku najsławniejszymi markami piw żywieckich były: Cesarskie, Eksportowe, Marcowe, Piwo Lagrowe oraz piwa specjalne: Porter i Ale.
Nawet w czasach PRL Żywiec zachował swoją doskonałą jakość. Był to jeden z najbardziej luksusowych towarów, dostępny niemal wyłącznie spod lady i w Peweksach.
Giełda jest imprezą unikatową w skali europejskiej. Piwna wystawa sprowadza do Żywca, z kraju i zagranicy setki miłośników historii browarnictwa. Jest okazją do spotkań z ludźmi, dla których piwo, tradycje browarnicze i akcesoria z tym związane stanowią często treść ich życia.
Niewątpliwą atrakcją giełdy jest konkurs warzenia piw domowymi metodami. Jakość domowego piwa ocenia w czterech kategoriach specjalne jury.
Niewątpliwą jednak atrakcją jest muzeum browaru Żywiec
kliknij na worek i ... zobacz najnowsze atrakcje regionu: ciekawe niezwykłe i warte zwiedzenia |
![]() |