

Wisła, noclegi, wyżywienie
- to ważne dla każdego gościa,
ale uczestniczenie w konkursach i wystawach kulinarnych
pozwala bardziej poznać kulturę naszego regionu.
„Gajówka”
– Zamek Prezydenta RP w Wiśle
Beskidzkie krepliki
Konkurs wypieku (smażenia) kreplików (pączków)Tłusty czwartek – 15 luty 2007r.

Cytat z miejskiej strony www.wisla.pl :
„...Na Zamku Prezydenta RP w Wiśle rozstrzygnięto konkurs na najlepsze „Beskidzkie krepliki”. Z 8 zgłoszonych wypieków jury wybrało
te najlepsze zgodnie z tradycyjną recepturą:
- I miejsce Agroturystyka Kamratówka,
- II miejsce Agroturystyka Irena
- III miejsce Koło Gospodyń z Czarnego.
Za tym krótkim tekstem kryje się dużo więcej emocji związanych jak by się wydawało z niewiele znaczącym wydarzeniem jakim jest wypiek (smażenie) kreplików beskidzkich (inaczej pączków beskidzkich).
Atmosferę rywalizacji jak towarzyszyła temu konkursowi śmiało można porównać do światowego konkursu kulinarnego w którym uczestniczą kucharze z „pierwszych stron gazet”. Nie ma się czemu dziwić przecież każdy uczestnik chciał stworzyć jak najlepszy wypiek.
A więc była telewizja regionalna TVP, TVN, radio 90 – ka, i prasa.
Miejsce też było znamienite – restauracja „Gajówka”
przy Zamku Prezydenta RP i siedziby Biura Ochrony Rządu.
Impreza była zamknięta dla osób nie związanych z konkursem oraz dla gości zaproszonych. Na stole przed komisją zostały ustawione talerze z kreplikami oznaczonymi numerami bez podania nazwy ich właściciela.
W czasie gdy komisja wnikliwie oceniała wszelkie walory kroplików czas oczekiwania na werdykt umilali Czernianie – grupa śpiewacza z Wisły. Prowadzący Henryk Cieślar bawił zebranych góralskimi dowcipami
nawet tymi najbardziej „słonymi” i „pieprznymi”.
Pan Gustaw Czyż – członek zespołu Czernianie, instruktor narciarstwa i przewodnik turystyczna w jednej osobie – deklamował urocze wiersze beskidzkie wprowadzając zebranych w nastrój,
który pozwolił na chwilę zapomnieć o trwającym konkursie.
I wreszcie stało się! Ogłoszono wyniki:
- I miejsce Agroturystyka Kamratówka,
- II miejsce Agroturystyka Irena
- III miejsce Koło Gospodyń z Czarnego.
Kamratówka wypiekła najlepsze krepliki beskidzkie,
które zostały zrobione zgodnie z dawną recepturą obowiązującą
w naszym regionie:
bez polewy tylko z cukrem, na spirytusie, wypiekane na smalcu
i obowiązkowo z nadzieniem powidłami śliwkowymi.
Komentarz
Aliny Szymczak - właścicielki Kamratówki
do wyniku konkursu:
„ … wspólnie z panią Zofią Szalbot z Wisły Malinki udało się nam przygotować recepturę i sposób wypieku (smażenia) kreplików beskidzkich tak aby były smaczne, puszyste i zgodne z wyrobem regionalnym.
Konkursu nie traktowałam jako walki o pierwsze miejsce ale chciałam spróbować swoich sił i wystawić swoje umiejętności gastronomiczne na ocenę konsumencką szacownej komisji.
Jestem podwójnie dumna z tego,
że dwa pierwsze miejsca przypadły Agroturystyce Wisła.
Drugie miejsce przypadło Państwu Szarzec (Agroturystyka Irena).
Jest to niezbity dowód na to, że w naszym środowisku bratniej Agroturystyki Wisła gotowanie jest na najwyższym poziomie: smakowite i zgodne z tradycjami regionu …”
Po zakończeniu konkursu na degustację kreplików (pączków) zawitał konsul USA wraz z osobami towarzyszącymi, który był gościem burmistrza Wisły.
Kolejne konkursy,
na których byliśmy z aparatem fotograficznym
![]() |
||
kliknij [TUTAJ] |
powrót - Smaczne wizyty i opinie